Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2008

«Οι δεξιοί και αριστεροί αρνητές της Φυλής και ο Ισοκράτης»

“Και μάλλον Έλληνες καλείσθαι τους της παιδεύσεως της ημετέρας ή τους της κοινής φύσεως μετέχοντας”.: “… Mε την φράση αυτή ο Ισοκράτης δεν θέλει να συμπεριλάβει (όπως υποστηρίχθηκε συχνά) στους Έλληνες και τους εξελληνισμένους αυτούς βαρβάρους, γιατί γι’ αυτόν οι βάρβαροι εξακολουθούσαν να είναι οι “φυσικοί” εχθροί των Ελλήνων (Πανηγ. Παρ. 158, πρβλ. Παναθ. Παρ. 163)” ULRICH WILCKEN - ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ - ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΖΗΣΗ - ΑΘΗΝΑ 1976 - Μετάφραση του Καθηγητού κ. Ι. Τουλουμάκου

Αγαπητοί Συναγωνιστές,
Με το ζήτημα που θα θίξω έχει ασχοληθεί στο παρελθόν πολύ επιτυχημένα και το περιοδικό μας. Πολύ συχνά οι αρνητές της συνεχείας της Ελληνικής Φυλής, δεξιοί και αριστεροί, χρησιμοποιούν τα λόγια του Ισοκράτους από τον “Πανηγυρικό» και συγκεκριμένα το παρακάτω απόσπασμα: “Και μάλλον Έλληνες καλείσθαι τους της παιδεύσεως της ημετέρας ή τους της κοινής φύσεως μετέχοντας”.
Με βάση αυτή τη φράση λένε: Μα τι λέτε περί Ελληνικής Φυλής, Έλληνες ήσαν όχι αυτοί που ήταν Έλληνες στην καταγωγή αλλά αυτοί που είχαν Ελληνική παιδεία. Επομένως και οι βάρβαροι που είχαν Ελληνική παιδεία ήταν Έλληνες! Αυτοί που χρησιμοποιούν τα λόγια αυτά του Ισοκράτους για να στηρίζουν αυτόν τον συλλογισμό είτε είναι αμόρφωτοι, είτε σκοπίμως διαστρεβλώνουν την Σκέψη και το Πνεύμα του Μεγάλου αυτού Έλληνα.

Βέβαια ο Ισοκράτης δεν ήθελε να πει κάτι τέτοιο, αλλά αυτό λίγο τους απασχολεί. Μπροστά στην αντιρατσιστική τους υστερία το τελευταίο που τους ενδιαφέρει είναι η αλήθεια. Για την περίφημη αυτή φράση του Ισοκράτους, που χρησιμοποιούν τόσο συχνά οι φιλελεύθεροι και μαρξιστές αρνητές της φυλής, έχει γράψει ο μεγάλος και έγκριτος Γερμανός ιστορικός ULRICH WILCKEN:
“Ο Ισοκράτης αναφέρει βέβαια στον “Πανηγυρικό” του (380π.Χ.) ότι η Αθήνα υπερέχει τόσο πολύ στην σκέψη και τον λόγο ώστε “οι ταύτης μαθηταί των άλλων διδάσκαλοι γεγόνασι, και το των Ελλήνων όνομα πεποίηκε μηκέτι του γένους αλλά της διανοίας δοκείν είναι, και μάλλον Έλληνας καλείσθαι τους της παιδεύσεως της ημετέρας ή τους της κοινής φύσεως μετέχοντας” (παρ. 50). Ωστόσο με την φράση αυτή ο Ισοκράτης δεν θέλει να συμπεριλάβει (όπως υποστηρίχθηκε συχνά) στους Έλληνες και τους εξελληνισμένους αυτούς βαρβάρους, γιατί γι’ αυτόν οι βάρβαροι, ιδιαίτερα οι Πέρσες, εξακολουθούσαν να είναι οι “φυσικοί” εχθροί των Ελλήνων (Πανηγ. Παρ. 158, πρβλ. Παναθ. Παρ. 163). Το νόημα της φράσεως είναι μάλλον ότι ο Ισοκράτης θεωρεί πραγματικούς Έλληνες μόνο τους Έλληνες εκείνους που είχαν λάβει αττική μόρφωση. Όσον αφορά τους βαρβάρους, ο Ισοκράτης βρίσκεται σε αντίθεση με τον σοφιστή Αντιφώντα, ο οποίος, σύμφωνα με απόσπασμα έργου του που σώθηκε σε πάπυρο, είχε διακηρύξει από την άποψη του φυσικού δικαίου την φυσική ομοιότητα Ελλήνων και βαρβάρων”.
(ULRICH WILCKEN - ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ - ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΖΗΣΗ - ΑΘΗΝΑ 1976 - Μετάφραση του Καθηγητού κ. Ι. Τουλουμάκου).
Αυτός ήταν ο Ισοκράτης, που κάποιοι τον θέλουν και αντιρατσιστή! Η ΦΥΛΗ ΠΑΝΩ ΑΠ’ ΟΛΑ!
Ν.Π.-ΑΤΤΙΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: